Öka din hälsa – Rensa ut gifter!

Något som kan öka vår hälsa är att rensa ut gifter! Detta är en viktig del i att skapa en naturlig hälsa ut. När jag påbörjade min hälsoresa för mer än 20 år sedan var en av de första förändringar jag gjorde att byta ut mycket av hud och hygienprodukter till mer naturliga, ekologiska produkter. Huden är vårt största organ och huden äter, dvs allt som vi smörjer och  lägger på huden tas upp av kroppen. 

PFAS är ett samlingsnamn på vanligt förekommande ämnen som visat sig vara hormonstörande och allergiframkallande och som tyvärr är vanligt förekommande, framförallt i hygien och sminkprodukter. Detta har vi vetat länge och hur dessa ämnen, gifter kan få fortsätta är för mig obegripligt😡 Mineraloljor är också något som är vanligt förekommande i konventionell hudvård, de är framställda av råolja, väldigt processade men är billiga och gör produkter väldigt hållbara men torkar snarare ut huden och täpper till hudens porer. Dessa ämnen förekommer både i de billiga hygienartiklar som du köper i din mataffär men även i dyra fina hudvårdsmärken. 

Det kräver en del kunskap för att bli medveten om detta och vilka negativa effekter det har för oss människor, djur och miljö samt vilja och ork att förändra, rensa och göra andra val. Genom att välja mer naturliga, ekologiska hud och hygienprodukter kan vi minska hälsorisker, t ex allergier, eksem, hormonpåverkan. 

För min del innebar det att mina eksem i ansikte och armhålor försvann. När jag bytte till ekologisk hudvård och slutade med vanlig deodorant som innehåller tungmetallen aluminium fick jag bort eksem i ansiktet och i armhålorna. 

Ibland kan man känna maktlöshet över alla dessa giftprodukter och den negativa effekten de har MEN vi ska komma ihåg att vi konsumenter ha stor makt och påverkansmöjlighet. Efterfrågan styr och vi kan påverka genom att sluta köpa dessa produkter, välja och efterfråga mer ekologiska och naturliga. 

Tips när du ska välja mer naturlig hygien och hudvårdsprodukter:

  • Vi kan inte förändra allt på en gång. Börja byta ut successivt. T ex byt ut duschkräm mot en fast aleppptvål, byt till en ekologisk bodylotion eller gör egen på växtsmör och olja. 
  • Välj ekologiskt, organiskt men det krävs ganska lite för att få kalla en produkt ekologisk och därför är det precis som med mat är det bättre ju kortare innehållsförteckning en produkt har och att du förstår vad det är. 
  • Vissa små tillverkare har inte råd att ekocertifiera sig men kan ha väldigt fina ”rena” produkter. Därför kan det vara ett bättre val att välja dem än stora kända ekologiska märken som kanske har ganska långa innehållsförteckningar.  
  • Jag har på senare år därför börjat välja rena oljor, växtsmör och bivax som hudvård samt fast tvål och schampo med få ingredienser. Detta är även billigare än att köpa kända ekologiska märken.
  • Gör egna produkter t ex  deo och hudvård genom att använda rena oljor och växtsmör. Det finns massor av enkla recept på hur du egen hudvård. Då vet du vad de innehåller och det är dessutom oftast mer ekonomiskt att göra eget och dessutom roligt!

Tips på böcker och hemsidor där du kan hitta/lära mer om ekologisk, ren hudvård:

Böcker:

Ren skönhet av Karin Björkegren Jones 

Naturligt snygg Hannah Sjöström

Hemsidor/Instagramkonton:

Organicmaker

Morotsliv

Ekoappen

Naturligtsnygg.se

Du kan hitta recept även på Naturskyddsföreningens hemsida

Här kan du köpa bra naturlig ekologisk hudvård:

Rekoshoppen.se

Jordklok.se

Svenskhalsokost.se

Naturkosmos.se

Lycka till! / Camilla

.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *