Öka din energi -detoxa och rensa i röran!

I förra inlägget skrev jag om hälsa och energi, hur vi kan höja vår energi genom att bli medvetna om vad som är bra för oss och skapa utrymme för att få in så mycket av det som vi kan på livets alla områden. För att få utrymme för det som ger oss energi och flöde i våra liv behöver vi även bli medvetna om vad som tar energi/dränerar oss och börja rensa ut för att skapa utrymme för det vi vill ha i våra liv!

I dagens samhälle är det så mycket som pockar på vår tid och uppmärksamhet, därför behöver vi ibland stanna upp och medvetandegöra vad vi lägger vår tid och våra resurser på, värdera, omvärdera, skala bort, omprioritera och fundera över/satta mål och intention om hur vi vill ha det. 

Under samma tidsperiod som jag började intressera mig för hälsa för drygt 20 år sedan, började jag även intressera mig för Feng Shui. Enkelt förklarat är Feng Shui en Kinesisk filosofi som lär ut om hur vi kan skapa harmoniskt flöde av energi i våra hem med hjälp av hur vi inreder men även hur vi medvetet kan inreda för att skapa och manifestera önskeläge i våra liv inom områden som hälsa, livsväg, rikedom, kreativitet, relationer,framgång, självkännedom och stöd i livet.  

I Feng Shuins filosofi sammanstrålar flera områden som intressera mig; hälsa, personlig utveckling och inredning i hem och trädgård och det var även där först lärde mig om hur vi själva kan påverka och skapa våra liv på så många olika sätt både på fysiskt och mentalt. Mycket spännande tankar och jag har läst flera böcker inom det område genom åren som gett kunskap och insikter som jag har haft stor nytta av både privat och som verksam inom hälsa och personlig utveckling. 

Det som jag utifrån denna filosofi haft mest nytta av är att skapa flöde genom att rensa. Min favoritbok i ämnet köpte jag för ca 20 år sedan,  Rensa i röran med Feng Shui av Karen Kingston är en favorit som jag fortfarande kan kika i ibland och som än idag ger mig massor av energi och inspiration att rensa om jag känner att mitt liv stagnerat på något plan. Mycket prylar skapar stagnation, röra och stress i våra liv. I boken ges inblick av det känslomässiga och vilka konsekvenser som det skapar och tips om hur vi kan rensa ut på olika sätt och områden i våra liv. Vi blir ju aldrig helt klara utan det är som med hälsan och personlig utveckling en ständigt pågående process. 

Genom att sätta igång med att rensa i våra liv kan vi få mer ordning och struktur i tillvaron som kan minska stress och ge oss en större klarhet i vad som är viktigast för oss att lägga tid och energi på, större självkännedom över vår behov, värderingar, mål, detta innebär för de flesta ökad hälsa och välbefinnande. 

Vi kan rensa och detoxa på så många områden i våra liv, både fysiskt, mentalt och känslomässigt. Det kan handla om vanor, prylar, relationer, tankar och gifter.

Precis som med all livsstilsförändring kan det vara klokt i att ta lite i taget och börja inom något område. Det jag började med då, för drygt 20 år sedan var att rensa bland prylar, fysisk röra. Att minska fysiska ägodelar kan frigöra SÅ mycket energi, skapa flöde i vårt liv. Mindre prylar har många fördelar, gör hemmet lättstädat, gör det lättare att skapa ordning och struktur, minskar stress och tid att leta efter saker, färre saker mindre att sköta om. Detta leder ofta till att man börja omvärdera inköp, köper mindre och tänker efter mer innan man köper dvs kvalite vs kvantitet, kanske mindre pengar till prylar och mer till upplevelser. Minimalism och downshifting är begrep på lite samma tema som blivit en motvikt till dagens konsumtionssamhälle områden som även de går hand i hand med tankar om mindre prylar och mer tid och utrymma till det viktigast i livet. Less is more!

Annat område som jag rensade under denna tid var hudvård. Jag hade vid denna tid fått eksem under både armhålor och i ansikte. Efter att ha läst ”Den självläkande människan” av Sanna Ehdin förstod jag att mina besvär kunde bero på både kosten  och konventionella hudvårdsprodukter med mycket kemikalier och mineraloljor i. I samma veva som jag började med hälsosammare kostvanor, bytte jag  ut konventionella hudvårdsprodukter till ekologisk hud/hårvård och deo. Inom kort försvann mina besvär. 

Kom igång med att rensa i röran!

Man kan inte rensa allt på en gång, börja med något område. Vi kan ha olika svårt att rensa och släppa taget på olika områden. Börja med något som inte är så känslomässigt laddat. Vi har alla 24 timmar per dygn och det är upp till oss vad vi ska lägga vår tid och energi på. Utgå från vad som är viktigt för dig, vad vill du lägga tid på och vad du vill du minska på/rensa ut/lägga mindre tid på och vad vill du skapa mer utrymme för i ditt liv. 

Här är några tips på områden du kan börja rensa ut inom: 

Mat; Rensa ut processad mat med tillsatser och kemikalier, uteslut/minska på de vita gifterna, vitt mjöl, socker, snabba kolhydrater, vegetabiliska härdade fetter. Satsa på naturlig oprocessad mat som ger energi och näring.

Prylar: Börja rensa ut, ta ett område i taget, t ex kläder, köksprylar eller papper i arbetsrummet. Eller ta ett utrymme i taget, en låda, en garderob, ett rum. 

Sortera och släng skräp, skänk, sälj eller ge bort det du inte vill ha längre. Renovera och laga trasigt som du vill behålla. 

Kroppen: Rensa ut slagg och få fart på stagnation genom bättre kost, få flöde genom mer rörelse, driv mer vatten, torrborstning, bastu/kallbad. Här kan även massage, lymfmassage, olika former av energimedicin som Reiki, Qigong, akupunktur mm hjälpa till att lossa på blockeringar och stagnationer såväl fysika, mentala och känslomässiga.

Digitalt; rensa mailkorg, avboka nyhetsbrev och reklamutskick, rensa appar, avfölj konton som inte ger dig energi, minska nyhetsflödet, kanske sätta lite ramar för skärmtid? Bestäm dig för vad som du ska få finnas i ditt digitala flöde och vad du vill lägga tid på. Vad ger energi och vad skapar stress?

Energitjuvar, minska/avsluta relationer som dränerar.

Slutför eller ta beslut kring oavslutade uppgifter och projekt och gör en plan för att färdigställa. 

Sluta/minska beroende/destruktiva beteenden/missbruk; alkohol, tobak, droger, energidrycker, socker, matmissbruk, sex, shopping, spel, jobb, sociala medier, medberoende relationer mm. Här kan behöver terapeutisk hjälp. 

Börja med något, jag lovar att du kommer få energi och få igång flöde i de områden du rensa som kommer ger mersmak att fortsätt din rensaresa! 

Lycka till!

/Camilla

Lästips om du vill få mer inspiration om detta område:

Rensa i röran med Feng Shui, Karen Kingston

Leva med Feng Shui, Agneta Nyholm – hon har skrivit flera böcker inom detta område

Prylbanta, Elisabeth Byström och Johan Ernfors

Konsten att städa, Marie Kondo

Tips på Instagramkonton att följa på området rensa och förenkla ditt liv:

Minimalisterna

The minimalists

Scandinavianstylist

Mariekondo

Ett enklare liv

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *